SEO, eller sökmotoroptimering, är mer än att bara skicka in din webbplats till sökmotorer och välja ett domännamn. För att din webbplats ska bli framgångsrik måste du använda en mängd olika SEO-taktiker. En av de mest effektiva SEO-teknikerna att tänka på när du skapar din webbplats är sökordstäthet.

Du kan tro att hur din webbplats ser ut har lite att göra med hur bra den rankas i sökmotorerna, men du skulle ha fel. Vissa funktioner i webbdesign kan avsevärt påverka din sökmotorrankning, och vissa av dessa faktorer kan också påverka din läsekrets. Innan du publicerar eller skickar in en webbplats till sökmotorer bör du överväga flera aspekter.

Till att börja med måste du förstå hur sökmotorer genomsöker webbsidor. Ramar och blinkande bilder är otillgängliga för sökmotorer. Sökmotorsökrobotar kan ge den en låg ranking eftersom sökmotorer bara ser språk om din webbplats huvudsida till stor del fotograferar med väldigt lite innehåll.

Som ett resultat är det viktigt att se till att relevant text visas på varje sida på din webbplats. Sikta på minst 300 ord webbplatsrelaterat material per sida som en allmän regel. Naturligtvis kan en sida innehålla mer än 300 ord innehåll. Och det innehållet kan delas upp i mindre bitar, som listor, bildtexter och rubriker. Var dock säker på att lämpligt innehåll ingår. Annars kan sökmotorrobotar ge din webbplats en låg ranking.

Du återgår till den blinkande grafiken ovan. Förutom att skada sökmotorrobotarna kan dessa orsaka problem på andra sätt. Vissa besökare på webbplatsen kan ha långsamma internetanslutningar. Dina sidor kommer att laddas långsamt om din webbplats innehåller mycket stora eller jquery-intensiva bilder. Långsammare anslutningar kan säkert göra att besökare klickar på “tillbaka”-knappen innan din webbplats har laddats klart. Detta utesluter inte grafik, men du bör vara selektiv i dina val och undvika att proppa för många på en enda sida. Bilder bör också komprimeras.

Färgvalet är också mycket viktigt. Läsare kan lämna din webbplats om du gör dåliga färgval. Att välja färger som är för ljusa eller för mörka i din webbdesign kan göra det svårt att läsa innehållet, och ingen kommer att bry sig om att läsa en text på en estetiskt föga tilltalande webbplats om de kan klicka på “tillbaka”-knappen. Och gå sedan vidare till nästa sökmotorresultat.

Detsamma kan sägas om typsnittsstilarna som används i webbdesign. Om du föredrar en unik eller distinkt typsnitt för din webbplats, överväg dina alternativ noggrant. Eftersom vissa teckensnittsstilar är svåra att läsa i textblock bör de endast användas för rubriker eller signaturer. Det är också värt att notera att vissa webbläsare (som Opera eller Safari) kanske inte stöder alla teckensnitt. Som ett resultat, om du använder ett ovanligt typsnitt, riskerar du att driva bort människor eftersom innehållet är svårt att se eller inte visas alls. Vi föreslår att du besöker den engelska sajten Smashing Magazine för mer information.

När du planerar en webbplats design är det alltid en bra idé att få lite input utifrån. När du har designat webbplatsen som du vill ha den, få feedback från andra personer som inte är partiska innan du publicerar den. Detta är den mest effektiva metoden för att upptäcka designfel i förväg.