Hur man bygger en webbplatsstruktur som förbättrar SEO och ökar rankingen

Ju bättre och mer logisk din webbplats struktur är, desto bättre blir användarupplevelsen, SEO och andra fördelar. Det tar tid och övervägande att bestämma hur din webbplats ska vara uppbyggd.

Du kommer att lära dig vad webbplatsstrukturer är och varför de är viktiga i den här guiden. Vi går igenom de fyra olika typerna av webbplatsstrukturer och hur du väljer den bästa för din webbplats.

Slutligen kommer vi att visa dig hur du skapar och designar det perfekta ramverket för din webbplats.

Vad är strukturen på en webbplats?

Strukturen på din webbplats hänvisar till hur innehåll är organiserat, hur det skapas och hur sidorna ansluter.

Dålig webbplatsstruktur är en av de vanligaste orsakerna till att människor lämnar en webbplats. Människor överger en webbplats med en icke-responsiv design 73,1 procent av gångerna och 34,6 procent på grund av dålig innehållsorganisation.

Webbplatser har en begränsad tid på sig att påverka besökarna innan de lämnar.

Taxonomier, interna länkar, brödsmulor, navigering och schema är bara några faktorer som spelar in i en framgångsrik webbplatsstruktur.

Vad är betydelsen av din webbplatss struktur?

Det finns tre viktiga skäl till varför strukturen på din webbplats är avgörande.

Först och främst, för User Experience, är en logisk och välplanerad struktur att föredra (UX). Efter en fruktansvärd upplevelse säger 88 procent av onlineanvändarna att de är mindre benägna att återvända till en webbplats. Lättnavigerade webbplatser ger en smidig upplevelse för din publik, utan svårigheter.

Den andra aspekten, och förmodligen lika viktig som den första, är sökmotoroptimering (SEO). Enligt mer än 25 % av SEO-utövarna är strukturerad data en framväxande SEO-faktor, och Googles Core Web Vitals-uppdatering förväntas bli en av de väsentliga komponenterna i en SEO-strategi i framtiden, enligt 36,6 procent.

Det blir lättare för ditt material att indexeras om din webbplats är väldesignad, lätt för sökmotorer att genomsöka och korrekt kartlagd.

Slutligen, att ha ett målmedvetet ramverk förhindrar nyckelord kannibalism. Detta innebär att innehåll som täcker liknande teman kommer att skiljas och ordnas från varandra, vilket ger användare och crawl-bots en tydlig bild av varje dels syfte.

Webbplatsstrukturer: Top-Down vs Bottom-Up

Top-down och bottom-up webbplatsarkitekturer är de två formerna av webbplatsstrukturer.

Olika strukturer uppnår olika mål och varje tillvägagångssätt har för- och nackdelar.

Med top-down-arkitekturer måste allt vara genomtänkt från början. Det är omöjligt att ändra det övergripande flödet och webbplatskonfigurationen när den väl har byggts.

Å andra sidan kommer denna logiska struktur att göra navigeringen av dina webbplatser enklare för både besökare och sökmotorer.

Den viktigaste fördelen med en bottom-up-webbplatsstruktur är att den kan konstrueras över tid och låter dig göra ändringar efter behov. Även om dessa strukturer gynnar webbplatsägare kan de göra användarens och sökmotorupplevelsen mer komplex.